Öröklődő mellrák

2016-09-27
Öröklődő mellrák

Egyes családoknál a genetikai örökletes tulajdonságok következtében generációról generációra fordul elő mellrák, így azon személyek esetén, akik családjában előfordult már emlő- vagy petefészekrák, az átlagnál magasabb lehet a daganatok kialakulásának kockázata. Erre akkor kell gondolni, ha egyenes ági rokonok között, ismétlődően fordul elő rosszindulatú daganatos megbetegedés. Ilyen esetekben általában egyre fiatalabb korban jelenik meg a betegség, ezért a korai diagnózis érdekében, már 16 éves kortól nélkülözhetetlen az évenkénti emlő és hónalj ultrahang szűrővizsgálat.

Szükség esetén szakorvosaink − a pontosabb diagnosztizálás érdekében − intézményünkön kívül elvégezhető FNAB (vékonytű aspirációs citológiai) vizsgálatot javasolnak, illetve amennyiben az ultrahang vizsgálat további kiegészítést igényel, az erre irányuló szakrendelőkben MRI (mágneses rezonancia) vizsgálaton történő részvételt ajánljuk.

Lehetőség van továbbá olyan genetikai vizsgálatra, amely csupán egy vérvételből képes felderíteni, hogy az érintett személy hordoz-e olyan örökletes tulajdonságot, amely valószínűsíti, hogy élete során mellrákban megbetegszik, ill. van-e valószínűsége annak, hogy ezt a tulajdonságát örökíti.

Posztolva itt: Blog