Rádiófrekvenciás abláció pajzsmirigyen

2017-07-07

A jóindulatú pajzsmirigy göb (strúma) kialakulása rendkívül gyakori, a lakosság 20-60%-át érinti, amelyet okozhatnak hormonális problémák, öröklött tényezők, jódhiány vagy akár terhesség is.

Pajzsmirigybetegség gyanúja esetén az első vizsgálati módszer tapintás mellett az ultrahang, amellyel megállapítható a szerv alakja, mérete, szerkezete, illetve a benne található esetleges eltérések jellege is.

Amennyiben a pajzsmirigy méretében kóros állapot látszik, azaz az egyik, vagy mindkét lebenye megnagyobbodik, a lebenyben göb mutatkozik, az ultrahang vizsgálattal biztonsággal felismerhető. A pajzsmirigy ultrahang fel tudja mérni a göb elhelyezkedését, méretét, szöveti szerkezetét, valamint erezettségét.

Rendelőnk kiváló szakorvosa, Dr. Deák Pál Ákos a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika intervenciós radiológusa 2014-ben Magyarországon elsőként végzett rádiófrekvenciás ablációt (RFA) pajzsmirigyen, amellyel a régióban egyedülálló módon a pajzsmirigy jóindulatú betegségei nyitott műtét nélkül is kezelhetővé váltak.

Ez a kezelés rendkívül biztonságos – hiszen az ultrahang vezérlésnek köszönhetően a komplikációk kockázata alig több, mint 1% -, a hagyományos műtétnél egyszerűbb, kíméletesebb, altatást és kórházi tartózkodást nem igénylő ambuláns beavatkozás.

A strúma göbök pusztán méretükből adódóan okozhatnak esztétikai zavart, de eredményezhetnek hangképzési problémát, rekedtséget, nyelési nehezítettséget, nyaki diszkomfortot, fájdalmat, sőt erős szívdobogással és ritmuszavarral, esetleg fogyással járó pajzsmirigy túlműködést veszélyét is magukban rejthetik, illetve növelhetik a daganatos átalakulás kockázatát.

A pajzsmirigy ultrahang vizsgálatot követően kiértékelt szakorvosi leletét azonnal kézhez kapja, amely tartalmazza a pajzsmirigy esetleges alaki, nagyságbeli eltéréseinek, valamint a benne található göbök nagyságának és szerkezetének leírását, továbbá intervenciós radiológiai konzílium keretében intézményünkön kívül végzett esetleges további kezelés (rádiófrekvenciás abláció) egyeztetésére is van lehetőség.

Posztolva itt: Blog