A véroxigénszint mérés jelentősége

2017-07-10

Szívultrahang vizsgálat során kardiológus szakorvosunk CW, Pulzus és Színes Doppler ultrahang, illetve EKG vizsgálat mellett minden esetben véroxigénszint mérést is végez.

A véroxigén elégtelen szintje számos megbetegedéssel kapcsolatba hozható. Az alacsony véroxigénszint minden esetben valamilyen betegségre utal, enyhe kimerültségtől kezdve egészen súlyos megbetegedéseket is okozhat.

Szívünk feladata a vér folyamatos keringetése. A vér a tüdőben oxigént vesz fel, majd azt az agyunkba, a szerveinkbe, az izmainkba továbbítja. Testük sejtjei az oxigént életfontosságú folyamatokhoz, pl.: energiatermeléshez használják fel.

A szervezet oxigénellátásának és az oxigénszállító képesség mérésnek eszköze a pulzoximéter, amely egy apró fényforrás és egy érzékelő segítségével figyeli, hogy az ujj sejtjei és a bennük áramló vér mennyi fényt nyel el. A készülék ebből meghatározza, hogy mennyi vörösvértest szállít oxigén molekulát. Ha minden vértest szállít oxigént, akkor az oxigénszaturáció (vagyis az oxigén telítettség) 100%-os. A szaturáció egészséges értéke 96% és 100% között mozog.

Az oxigénhiányt elsődlegesen az agy, a szem, a szív, illetve a vese panaszai jelzik; koncentrációs zavar, aluszékonyság, fejfájás, fülzúgás, szédülés, szemkáprázás, változó látásélesség, magas pulzusszám, fáradtság, levertség, gyakori vizelési inger, a végtagok alacsonyabb hőmérséklete, emésztőrendszeri problémák hátterében mind állhat tartósan alacsony véroxigénszint.

A véroxigénszint mérés rendszeres elvégzése a légzési nehézséggel küzdők, szívbetegségben, illetve vörösvértestek betegségében szenvedők számára kiemelten javasolt.

A vér oxigénszintje növelhető helyes légzéstechnika elsajátításával, rendszeres testmozgással, naponta többszöri szellőztetéssel, megfelelő minőségű és mennyiségű víz fogyasztásával, valamint a friss levegőn töltött idő növelésével.

Posted in Blog