Diagnosztikai módszerek – 12 elvezetéses EKG

2017-08-14

Az EKG, vagyis elektrokardiográfia az egyik leggyakoribb és leghasznosabb diagnosztikai eljárás, a szívműködés megismerésének egyik leghatékonyabb módszere.

Az EKG alkalmas a szívritmuszavar és az szívet érintő betegségek felismerésére, de általános, a szervezet egészét érintő betegségek (pl.: az ionháztartás zavarainak) felderítésére is.

Az EKG vizsgálat a szív elektromos működését rögzíti, ugyanakkor más izmok (pl.: vázizom) aktivitását is észleli. Az EKG-hullámok a szív egy meghatározott részének elektromos kisülését (depolarizáció) és újratöltődését (repolarizáció) jelenítik meg. Az EKG-gép által észlelt elektromos feszültségváltozások igen kicsik, millivoltos nagyságrendűek.

A 12 elvezetéses EKG elnevezés nem a pácienst az EKG-géppel összekötő (végtagi és mellkasi) elektródákra utal, hanem a szív elektromos aktivitásának 12 különböző nézőpontból történő ábrázolására. A 12 elvezetés lehetővé teszi, hogy átfogó képet kapjunk a szív elektromos működéséről anélkül, hogy az elemzés túl sok időt venne igénybe.

EKG segítségével vizsgálható a percenkénti szívverések száma és azok szabályossága, a szívet alkotó kamrák falvastagsága, valamint elemezhető az ingerületképzés és ingerületvezetés. Vizsgálható továbbá a szívizom állapota és a szívizom esetleges vérellátási zavarai is, amelyek elsődlegesen felelősek a szívinfarktus kialakulásáért.

A vizsgálat egyszerűen, néhány perc alatt kivitelezhető, nem igényel előkészületeket, nem terheli meg a szervezetet, kellemetlenség és fájdalom nélkül végezhető.

A pontos vizsgálati eredmény érdekében a vizsgálat alatt lehetőleg nyugodtan, mozdulatlanul kell feküdni, beszélni nem szabad.

Az EKG vizsgálat Szívultrahang csomagunk része, amely az EKG mellett CW, Pulzus és Színes Doppler ultrahang vizsgálatot, véroxigénszint mérést és szakorvosi konzultációt is tartalmaz, így széleskörű tájékoztatást nyújt szíve aktuális állapotáról.

Amennyiben csak EKG vizsgálaton szeretne részt venni, a vizsgálat ára: 5990 Ft

 

Posztolva itt: Blog