Blog

Rendszeresen frissülő, naprakész tartalmak szűrővizsgálatainkról, prevencióról, tudatos egészségmegőrzésről. Pácienseink tapasztalatai, hírek, érdekességek…

2023-07-04

Mi a különbség a nyaki lágyrész UH, a pajzsmirigy UH, és a nyaki ér (carotis) Doppler UH között?

A nyaki ultrahang vizsgálatok teljes értékű szűrőeljárásnak számítanak, amelyek a széleskörű alkalmazási lehetőségeknek köszönhetően lehetővé teszik a diagnózis pontos felállítását.

Az általános, vagy hagyományos ultrahang (jelen esetben a pajzsmirigy- és nyaki lágyrész UH vizsgálat) kimutatja a szervek méret- és alakváltozását, anatómiai elváltozásait, a bennük keletkezett jóindulatú cisztákat és daganatos elváltozásokat is.

A nyaki lágyrészek ultrahangos vizsgálata során vizsgáljuk a nyakon, bőr alatt tapintható csomók és felületes elváltozások szerkezeti eltéréseit, a nyaki nyirokcsomók és nyálmirigyek méretét, szerkezetét, erezettségét, a bennük vagy környezetükben látható esetleges elváltozásokat, valamint az áll alatti mirigyeket és a fültőmirigyet. Felismerhető továbbá a nyálkövesség, a gyulladásos folyamatok, valamint a jó- és rosszindulatú daganatok egyaránt.

A pajzsmirigy UH vizsgálat a fent említettek mellett segít a pajzsmirigy kóros méretének, megnagyobbodásának és göbösségének felismerésében. A pajzsmirigy megnagyobbodás utalhat pajzsmirigy-túlműködésre, amelynek feltárásában az ultrahang az egyik elsődleges vizsgálómódzser. 

A nyaki verőerek állapota és átjárhatósága pedig carotis color Doppler ultrahanggal vizsgálható. Segítségével a véredényekben történő áramlást és keringést látjuk, amely alapján vér áramlási sebességét és a meghatározott érkeresztmetszetben áramló vér mennyiségét is ellenőrizni tudjuk. Kimutathatók az áramlási rendellenességek, jól vizsgálhatók az érszűkületet okozó vérrögök és az érfalakban lévő lerakódások, plakkok is. 

Posted in Blog
2021-04-27

Számos tudományos vizsgálat igazolta, hogy sok esetben még az enyhe tünetekkel járó COVID-19 betegség után is kialakulhatnak hosszú távú szövődmények; a betegség légzőszervi tünetei mellett akut szív-érrendszeri panaszok is jelentkezhetnek, az elhúzódó gyengeség, fáradékonyság, légzési nehézség, csökkent terhelhetőség vagy mellkasi fájdalom szív érintettséget jelezhet.

A kardiológiai szövődmények ugyanakkor előzetes figyelmeztető tünetek nélkül is jelentkezhetnek, ezért a szívet érintő kivizsgálás minden koronavírus fertőzésen átesett páciens számára ajánlott!

Különösen igaz ez azoknál, akik rendszeresen és aktívan sportoltnak, hiszen esetükben egy észrevétlen szívizomgyulladás akár végzetes következményekkel is járhat.  A szívizomgyulladás lehet egészen enyhe, tünetmentes lefolyású, azonban szívritmuszavarral vagy súlyos esetben szívinfarktus, szívelégtelenség, szívburokgyulladás, vagy akár hirtelen szívleállás is bekövetkezhet.

Posted in Blog | Tags: ,
2020-12-01

Az emlődiagnosztikai módszerek előnyei és hátrányai

A nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlőrák, Magyarországon minden tizedik nő érintett lesz élete során. Az időben felfedezett mellrák azonban 95%-ban gyógyítható, így a szűrővizsgálatokon való részvételnek különösen nagy jelentősége van. A szűrések célja az, hogy a nem tapintható, tüneteket nem okozó eltéréseket felfedezzük, ezért – a havi önvizsgálat mellett – törekedni kell a rendszeres szakorvosi rákszűrő vizsgálatokon való részvételre.

Posted in Blog | Tags: ,
2020-11-17

A Movember Mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő problémákra, elsősorban a prosztatabetegségekre.

A kezdeményezés alapján a férfiak november hónapban megnövesztik a bajszukat, és ezt „kitűzőként” büszkén viselik, ahogy októberben a mellrák elleni kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják.

Posted in Blog | Tags:
2020-11-03

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, vagyis EESZT-ben megtalálható minden orvosi eseményhez tartozó egészségügyi dokumentum, diagnosztikai eredmény, ambuláns lap, valamint recept és beutaló is, a magánegészségügyi szolgáltatók csatlakozásával pedig – a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2020. június 1-től – a Cleopatra Medical Center leletei is.

Posted in Blog | Tags:
2020-10-27

Kedves Páciensünk!

Ügyfélszolgálatunk a +36303088900-as telefonszámon a hét minden napján várja hívását!

Mindent megteszünk azért, hogy a koronavírus-járvány ellenére is a lehető legbiztonságosabb és legmagasabb színvonalú ellátást biztosítsuk Önnek.

Kérjük ezért, hogy a vizsgálatra orrot és szájat eltakaró maszkban, lehetőleg kísérő nélkül, az időpontja előtt leghamarabb 5 perccel érkezzen, valamint érkezéskor használja a bejáratban elhelyezett kézfertőtlenítőt.

Posted in Blog
2020-05-08

Kedves Pácienseink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus-járvány miatti óvintézkedések továbbra is érvényben vannak. Az Önök és munkatársaink egészségének védelme érdekében kérjük szíves együttműködésüket és a szabályok betartását!

A váróban jelenleg egyetlen, kizárólag a következő páciens várakozhat.

Ultrahang vizsgálati időpontjára kérjük, hogy

  • orrot és szájat eltakaró maszkban,
  • lehetőleg kísérő nélkül,
  • leghamarabb 5 perccel az egyeztetett időpont előtt érkezzenek!

Posted in Blog
2020-04-23

A D-vitamin az immunrendszer erősítésének fontos alkotóeleme, ezért járványok idején a megfelelő D-vitamin szint fenntartása elengedhetetlen.

Posted in Blog
2020-03-18

Amíg ezt a hatósági előírások lehetővé teszik, továbbra is folytatjuk munkánkat. Ügyfélszolgálatunk a +36 30 30 88 900 -as telefonszámon, a hét minden napján 08:00-20:00 óra között várja hívását!

Posted in Blog
2020-03-11

Annak ellenére, hogy 2020. március 11-én Magyarország Kormánya a koronavírus terjedése miatt veszélyhelyzetet rendelt el, intézményünkben a szakrendelés zavartalanul, a páciensek és a munkatársak egészségének maximális védelme mellett zajlik mindaddig, amíg ezt a kormányzati intézkedések és a járványügyi helyzet lehetővé teszik.

Posted in Blog