Blog

Rendszeresen frissülő, naprakész tartalmak szűrővizsgálatainkról, prevencióról, tudatos egészségmegőrzésről. Pácienseink tapasztalatai, hírek, érdekességek…

2017-09-19

A pajzsmirigy rendellenesség felismerése nem könnyű feladat, hiszen a pajzsmirigyműködés diszfunkcióját jelző tünetek rendkívül gyakoriak, és sok más esetre is jellemzőek lehetnek. Fáradtnak, gyengének vagy depressziósnak érzi magát? Súlygyarapodást vagy hajhullást tapasztal? Ezek a tünetek mind pajzsmirigy problémára utalhatnak, ugyanis a pajzsmirigy azon folyamatok szabályozásáért felelős, amelyek biztosítják a test optimális körülmények közötti működését. A pajzsmirigy tökéletlen működése komoly, hosszú távú problémákat okozhat, ezért, ha az alábbi tünetek bármelyike fennáll, pajzsmirigyszűrés elvégzése javasolt, amely ultrahanggal, illetve vérvizsgálattal történik.

Posztolva itt: Blog
2017-08-14

Az EKG, vagyis elektrokardiográfia az egyik leggyakoribb és leghasznosabb diagnosztikai eljárás, a szívműködés megismerésének egyik leghatékonyabb módszere. Az EKG alkalmas a szívritmuszavar és az szívet érintő betegségek felismerésére, de általános, a szervezet egészét érintő betegségek (pl.: az ionháztartás zavarainak) felderítésére is.

Posztolva itt: Blog
2017-07-10

Szívultrahang vizsgálat során kardiológus szakorvosunk CW, Pulzus és Színes Doppler ultrahang, illetve EKG vizsgálat mellett minden esetben véroxigénszint mérést is végez. A véroxigén elégtelen szintje számos megbetegedéssel kapcsolatba hozható. Az alacsony véroxigénszint minden esetben valamilyen betegségre utal, enyhe kimerültségtől kezdve egészen súlyos megbetegedéseket is okozhat.

Posztolva itt: Blog
2017-07-07

A jóindulatú pajzsmirigy göb (strúma) kialakulása rendkívül gyakori, a lakosság 20-60%-át érinti, amelyet okozhatnak hormonális problémák, öröklött tényezők, jódhiány vagy akár terhesség is. Pajzsmirigybetegség gyanúja esetén az első vizsgálati módszer tapintás mellett az ultrahang, amellyel megállapítható a szerv alakja, mérete, szerkezete, illetve a benne található esetleges eltérések jellege is.

Posztolva itt: Blog
2016-09-27
Öröklődő mellrák

Egyes családoknál a genetikai örökletes tulajdonságok következtében generációról generációra fordul elő mellrák, így azon személyek esetén, akik családjában előfordult már emlő- vagy petefészekrák, az átlagnál magasabb lehet a daganatok kialakulásának kockázata. Erre akkor kell gondolni, ha egyenes ági rokonok között, ismétlődően fordul elő rosszindulatú daganatos megbetegedés. Ilyen esetekben általában egyre fiatalabb korban jelenik meg a betegség, ezért a korai diagnózis érdekében, már 16 éves kortól nélkülözhetetlen az évenkénti emlő és hónalj ultrahang szűrővizsgálat.

Posztolva itt: Blog
2016-09-27

A mell ultrahang vizsgálat elvégzése erősen ajánlott azon hölgyek számára, akik hosszabb ideje fogamzásgátlót szednek, vagy bármilyen okból kifolyólag hormonkezelésben részesülnek. A hormonhatású gyógyszerek kis mértékben ugyan (kb. 1-2%-kal), de emelik daganatok kialakulásának kockázatát, ezért az ultrahanggal történő mellszűrés minden életkorban kiemelkedő jelentőségű.

Posztolva itt: Blog