Ultrahang vizsgálat menete

ultrahang-vizsgalat-menete

 1. Anamnézis
  Az ultrahang diagnosztikai vizsgálat minden esetben az anamnézis felvételével történik, amelynek célja a páciens kórelőzményeinek, illetve jelenlegi tüneteinek és esetleges panaszainak felmérése. A kórtörténethez a korábbi vizsgálatok eredményei is hozzátartoznak, így amennyiben van korábbi lelete, szakorvosi véleménye, vagy képi dokumentációja, kérjük, hozza magával!
 2. Fizikális vizsgálat
  A vizsgálni kívánt terület szabaddá tétele után, szakorvosaink megtekintik, valamint bizonyos régiók esetén (pl.: mell ultrahang) megtapintják az adott testrészt annak érdekében, hogy felmérjék van-e alaki eltérés, tapintási eltérés, vagy a bőrön észlelhető elváltozás.
 3. Ultrahang vizsgálat
  Az ultrahanggal történő vizsgálathoz a bőrt speciális géllel kenik meg, amely a hanghullámok terjedését segíti elő. A vizsgálófej a bőrre helyezve és a bőrön mozgatva magas frekvenciájú – az emberi fül számára nem hallható – hanghullámokat bocsát ki, amelyek a belső szervekről visszaverődve képpé alakíthatók. A vizsgálattal a lágy szövetek, a szervek állapota, alakja és mérete is meghatározható, az esetleges elváltozások kiszűrhetők.
  Az ultrahang biztonságos és megbízható képalkotó diagnosztikai eljárás, amely fájdalom- és sugármentes, szükség esetén korlátlan alkalommal megismételhető.
 4. Szakorvosi lelet és konzultáció
  A vizsgálatot követően szakorvosaink azonnal átadják a leletet, indokolt esetben 1-3-6 hónapon belül kontrol vizsgálat elvégzését javasolják, vagy további, más típusú vizsgálatok elvégzését tanácsolják.
 • Negatív vizsgálat esetén az ultrahangos szűrővizsgálat évente ajánlott.
 • Kérésére a vizsgálat képi dokumentációját pendrive-ra rögzítjük.
 • A teljes vizsgálat régiónként kb. 15-20 percet vesz igénybe.