Hasnyálmirigy ultrahang

Hasnyálmirigy (pancreas) ultrahang vizsgálata

A hasnyálmirigy a gyomor mögött elhelyezkedő, kifli alakú szerv, amely a patkóbél homorulatától a lépig húzódik. A benne képződő, az emésztéshez szükséges váladékot az epevezetékkel közösen nyíló nyíláson továbbítja a patkóbélbe, vagy más néven a nyombélbe.

A szénhidrát metabolizmust (anyagcserét) szabályozó hormonjait (inzulin, glukagon) a véráram útján juttatja a szervezetbe, a vérkeringésbe.

A hasi ultrahang vizsgálat szerves része hasnyálmirigy átvizsgálása, abban az esetben is, ha a vizsgálat preventív jelleggel, panaszmentes páciens esetén kerül elvégzésre.

Hasnyálmirigy ultarhang

A vizsgálat jól látja a hasnyálmirigy alakját, nagyságát, szerkezetét és fel tudja deríteni az abban zajló esetleges kóros folyamatokat, és azok elhelyezkedését is. Nem ritkák a krónikus gyulladásos folyamatok (főként alkoholfogyasztók között), valamint az akut gyulladásos betegségek. Utóbbiak többnyire fájdalmasak, kialakulásukban provokatív tényező lehet az epekövesség, illetve ugyancsak akut gyulladást okozhat a zsíros, fűszeres étkezés, és az alkoholfogyasztás.

A gyulladások után kialakulhatnak ciszták (folyadékkal telt üregek) a mirigy állományában. Sajnálatos módon a hasnyálmirigy állományában is előfordulhatnak rosszindulatú daganatos elváltozások, amelyek ultrahang vizsgálattal federíthetők.

Ha szükséges, a bőrön keresztül tűszúrásos mintavétel végezhető, de ez kórházi körülményeket igényel.

A has- és kismedencei ultrahang vizsgálat ára: 15.990 Ft helyett, 13.990 Ft.
A teljes árlistánkat tekintse meg ITT!

Foglalja le időpontját még ma! Hívjon minket a +36 30 30 88 900-as telefonszámon!