Húgyhólyag és húgyvezeték ultrahang

Húgyhólyag és húgyvezeték ultrahangos vizsgálata

A húgyhólyag és a húgyvezeték vizsgálata az általános hasi ultrahang vizsgálat mindenkori része, nők és férfiak esetében egyaránt.

A húgyhólyag a szeméremcsont mögött helyezkedik el, összegyűjti és tárolja a vesékből a húgyvezetéken át ide eljutó vizeletet, majd a húgycsövön át szabályozottan ürül.

Hasi ultrahanggal jól mérhető a húgyhólyag alakja, nagysága, fali szerkezete és fali vastagsága, valamint megállapítható az is, vizelést követően a tartalma teljes mértékben, visszamaradó vizeletmennyiség nélkül képes-e kiürülni.

Kóros falvastagság, vagy az űrtérben mutatkozó kóros növedék (pl.: hólyagkövesség) további vizsgálatokat tehet szükségessé.

Húgyhólyag és húgyvezeték ultrahang

Hasi ultrahanggal megfelelően felmérhető, hogy a húgyvezetékek mérete megfelelő-e, lefutásukban van-e rendellenesség, illetve van-e a vizelet elfolyásában valamilyen akadályozó tényező.

Ha a vizelet elfolyásában, a vezeték bármelyik szakaszán akadályozottság mutatkozik, az akadály és a vese közötti szakasz − sokszor a vesemedence is − kórosan feltágul. Ennek oka lehet magában a vesevezetékben zajló folyamat, pl.: vesekő, a veséből származó vérzésből eredő vérváladék vagy a vezeték bélfelszínén képződött daganat. Ugyanakkor az elfolyást külső okok is magyarázhatják, amelyek kívülről nyomják el vagy szűkítik össze a húgyvezetéket. Ezek az esetek túlnyomó többségében a hashártya mögötti régióban kialakult gyulladásos, vagy daganatos folyamatok (pl.: vastag- és végbéldaganat, nőgyógyászati eredetű daganatok, gyulladásos folyamatok, besugárzást követő hegesedések, stb.).

Vizelési panaszok (erőtlen vizeletsugár, gyakori, kis mennyiségű vizeletürítés, véres vizelet), deréktáji, vagy a lágyék irányba sugárzó fájdalom, illetve vérzés esetén a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése feltétlenül indokolt.

A has- és kismedencei ultrahang vizsgálat ára: 15.990 Ft helyett, 13.990 Ft.
A húgyhólyag ürülés ultrahangos vizsgálat ára: 16.990 Ft helyett 14.990 Ft.
A teljes árlistánkat tekintse meg ITT!

Foglalja le időpontját még ma! Hívjon minket a +36 30 30 88 900-as telefonszámon!