Máj és epe ultrahang

A máj és az epe ultrahangos vizsgálata

A máj a jobb bordaív alatt helyezkedik el. Az anyagcserében és a méregtelenítésben esszenciális szerepe van, valamint az emésztés szinte nélkülözhetetlen elemét, az epét választja ki. A máj állományában állandó, nagy mennyiségű vérátáramlás zajlik a tápcsatorna felől. A májban naponta körülbelül 1 liter mennyiségű epe képződik, amely a hasnyálmirigy váladékával közös vezetéken keresztül ürül a vékonybélbe.

A hasi ultrahang vizsgálat a jobb bordaív mentén mutatkozó panaszok esetén alapvető, kiinduló tájékozódási vizsgálatként, elsőként javasolható. Az ultrahang vizsgálat a máj mirigyes állományának áttekintése során, az abban felfedhető jóindulatú elváltozásokat (pl.: ciszta, értágulat, körülírt kötőszöveti szaporulat, vérkeringést zavaró kötőszöveti szaporulat, epeelfolyási nehezítettségre utaló epeút-tágulat, stb.) nagy biztonsággal képes felmérni.

Máj és epe ultrahang

Az ultrahang vizsgálat kimutathat daganatokat, amelyek lehetnek elsődlegesen a májból kiindulók, de jellemzően a szervezet más helyén kialakult, rosszindulatú elváltozások áttétei, úgynevezett másodlagos daganatok is. Indokolt esetben lehetőség van a bőrön keresztül végzett, a pontosabb diagnózis felállítását célzó tűszúrásos mintavételre is, de ez az eljárás már kórházi körülményeket igényel.

Kóros elváltozás az epeútban és epevezetékben is előfordulhat. A májon belül és kívül futó epeút-rendszer mérete és tágassága is megbízhatóan vizsgálható ultrahanggal. Jól látható az esetleges kő vagy kövek jelenléte az epehólyagban, a hólyagfalban lévő gyulladás, illetve a hólyagfal esetleges daganatos folyamata.

Negatív vizsgálat esetén, panaszmentesen, a hasi ultrahang vizsgálat elvégzése − szűrővizsgálati jelleggel − kétévente javasolt.

A has- és kismedencei ultrahang vizsgálat ára: 15.990 Ft helyett, 13.990 Ft.
Az epehólyag kontrakciós ultrahang vizsgálat ára: 16.990 Ft helyett, 14.990 Ft.
A teljes árlistánkat tekintse meg ITT!

Foglalja le időpontját még ma! Hívjon minket a +36 30 30 88 900-as telefonszámon!