Mellékvese ultrahang

A mellékvese ultrahang vizsgálata

A mellékvese a vesék felső pólusa felett, a hashártya mögötti régióban helyezkedik el. 4-5 cm nagyságú lapos képződmény, amely két fő részből áll; a külső kéregállományból és a belső velőállományból. A szervezet számára nélkülözhetetlen hormonokat képez, amelyeket a vérkeringésbe juttat. A vesék működésével nincs összefüggésben.

A kéregállomány három részre tagolható, amelyek különböző hormonok képzésében játszanak szerepet. Az egyik réteg férfi és női nemi hormonokat termel mindkét nemben, a másik réteg a só- és vízháztartás fő hormonját, a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszó aldoszteront termeli.

Mellékvese ultrahang

A harmadik réteg a kortizol képződéséért felelős, amely a cukoranyagcserében, az izmok erőnlétében, a vérnyomás szabályozásában, a stresszreakciókban és a szervezet anyagcseréjében alapvető szerepet játszó hormon. A mellékvese tehát létfontosságú hormonok termeléséért felel, kóros működése (pl. a fokozott vagy elégtelen hormontermelése) súlyos hormonbetegségeket okoz, kritikus esetben életveszélyes állapothoz vezet.

A hasi- és kismedence ultrahang vizsgálat részeként felmérhető a mellékvese helyzete és mérete. Kóros méretnövekedés hátterében felmerülhet az úgynevezett hormontermelő túltengés, amely egyéb tüneteket is okozhat, legtöbbször magas vérnyomást, kóros elhízást vagy kóros lesoványodást. Ilyen esetekben részletes hormonvizsgálatokat is indokolt végeztetni. A mellékvesében hormonális túltermelés és tünetek nélkül is előfordulhat kóros méretnövekedés, amely lehet nemi hormont termelő, elsődlegesen innen kiinduló, akár rosszindulatú daganat is, de a mellékvesében az áttéti daganatok sem ritkák, például tüdődaganatok esetén. Kóros megnagyobbodás esetén kiegészítő vizsgálatok szükségesek.

A has- és kismedencei ultrahang vizsgálat ára: 15.990 Ft helyett, 13.990 Ft.
A teljes árlistánkat tekintse meg ITT!

Foglalja le időpontját még ma! Hívjon minket a +36 30 30 88 900-as telefonszámon!