Vese ultrahang

A vesék ultrahangos vizsgálata

A hasi- és kismedence ultrahang vizsgálat fontos részét képezi a vese és környezete, a mellékvese, valamint a vesevezeték felső szakaszának vizsgálata, amely ultrahanggal könnyen hozzáférhető, így különösen jól vizsgálható.

A vese páros szervünk, amely a gerinc mentén, az alsó bordáink által fedett területen helyezkedik el. Deréktáji panaszok, deréktól a lágyék irányába sugárzó fájdalom, véres vizelet, vagy fiatal korosztályban észlelt indokolatlannak látszó magas vérnyomás esetén, illetve fejlődési rendellenesség fennállásakor a vesék célzott vizsgálata is indokolt lehet.

Vese ultrahang

A vizsgálat jól láttatja a vesék alakját, nagyságát, mirigyes állományát, a vese ereit, és a vizelet elfolyósítását biztosító úgynevezett veseüreg rendszerét is (vesemedence-húgyvezeték). A leggyakoribb – általában panaszt nem okozó − elváltozások a vese ciszták (néhány mm-es, folyadéktartalmú hólyagocskák), amelyek fejlődési rendellenesség következtében alakulnak ki. Legtöbbször tünet vagy panasz nélkül jelentkeznek, így felfedezésük véletlenszerű, jelenlétük további beavatkozást nem igényel.

A vesékben zsírszaporulatból és értágulatból felépülő, jóindulatú, rendszerint panaszt nem okozó elváltozások is megfelelően felmérhetők, ezek az úgynevezett hemangiómák. Nyomon követésük (az esetleges változás, növekedés felmérése) a cisztákhoz hasonlóan ultrahangszűréssel rendszeresen ajánlott.

A vese mirigyes állományából és a vizelet elvezető rendszeréből is kiindulhatnak jó- és rosszindulatú daganatok. Ezek szerkezete, nagysága, elhelyezkedése jól látható ultrahanggal. Tapasztalat szerint, az 5 cm-es nagyságot meghaladó elváltozások többsége rosszindulatú. A vesemedencében kövek is előfordulhatnak, és a daganatos folyamatok is hosszú ideig tünetmentesek lehetnek ugyanúgy, mint a zsírszaporulatból és értágulatból felépülő jóindulatú, kisebb elváltozások, vagy akár a ciszták. Nyomon követésük − éppen a tünetmentesség miatt − rendkívül fontos, ezért a hasi ultrahangszűrést legalább kétévente ajánlott elvégeztetni.

Ultrahanggal a vesemedence (pyelon) elhelyezkedése és kiterjedése is megbízhatóan vizsgálható. A vesemedencében nem ritkák a tünetmentes fejlődési rendellenességek (pl.: kettős üregrendszer). Fontos információ, hogy a vesemedence tágassága nem kóros-e, mert ha megnagyobbodás észlelhető, akkor a vizelet elfolyásában valamilyen akadály vagy kóros folyamat feltételezhető. Ilyen esetben a felmerülő okok további tisztázása szükséges, amelyben az ultrahang vizsgálat segítségünkre lehet. A vesemedencében kövek is előfordulhatnak, és ritkábban daganatok is kialakulhatnak.

Ha a hasi ultrahang során felfedezett folyamat további tisztázást kíván, kórházi körülményeket igénylő, kiegészítő vizsgálatok (pl.: CT vagy mintavétel) válhatnak szükségessé.

A has- és kismedencei ultrahang vizsgálat ára: 15.990 Ft helyett, 13.990 Ft.

A has- és kismedencei ultrahang vese erek Doppler ultrahang vizsgálatával kiegészítve: 16.990 Ft helyett, 14.990 Ft.
A teljes árlistánkat tekintse meg ITT!

Foglalja le időpontját még ma! Hívjon minket a +36 30 30 88 900-as telefonszámon!