10 jel, amely pajzsmirigy problémára utalhat

2017-09-19

A pajzsmirigy rendellenesség felismerése nem könnyű feladat, hiszen a pajzsmirigyműködés diszfunkcióját jelző tünetek rendkívül gyakoriak, és sok más esetre is jellemzőek lehetnek.

Fáradtnak, gyengének vagy depressziósnak érzi magát? Súlygyarapodást vagy hajhullást tapasztal? Ezek a tünetek mind pajzsmirigy problémára utalhatnak, ugyanis a pajzsmirigy azon folyamatok szabályozásáért felelős, amelyek biztosítják a test optimális körülmények közötti működését. A pajzsmirigy tökéletlen működése komoly, hosszú távú problémákat okozhat, ezért, ha az alábbi tünetek bármelyike fennáll, pajzsmirigyszűrés elvégzése javasolt, amely ultrahanggal, illetve vérvizsgálattal történik.

Pajzsmirigy alulműködés és túlműködés

A pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis) olyan állapot, amelyben a pajzsmirigy lelassul és elveszti a képességét ahhoz, hogy a test megfelelő működéséhez elegendő hormont termeljen. A hipotireózis kialakulásának vezető oka a jódhiány, de bizonyos esetekben autoimmun betegségek is előidézhetik. A hiányállapot magas jódtartalmú ételek (pl.: himalájai kristálysó, áfonya, tej, tengeri halak, tojás, burgonya, joghurt) fogyasztásával enyhíthető.

A pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) rendszerint hamarabb okoz tüneteket mint az alulműködés, kiválthatja pajzsmirigy gyulladás, a pajzsmirigy autoimmun betegsége (Graves-Basedow kór), az agyalapi mirigy pajzsmirigy hormonelválasztást serkentő hormonjának túltermelődése, valamint túl sok jód jelenléte a szervezetben.

A pajzsmirigy rendellenes működését jelző tünetek:

  1. Hirtelen fogyás vagy súlygyarapodás

A hirtelen súlyváltozás a pajzsmirigy abnormális működésére utalhat. A pajzsmirigyhormonok alacsonyabb szintje étvágytalanság melletti súlygyarapodást okozhat, míg a megnövekedett étvágy mellett bekövetkező testsúlycsökkenés a hipertireózis jele.

  1. Duzzadt nyak

A pajzsmirigy megnagyobbodás, vagy más néven strúma ultrahang vizsgálattal könnyen felismerhető. A strúma göböket okozhatja a pajzsmirigy túlműködése, de a pajzsmirigyben kialakuló daganatokból vagy csomókból is eredhet.

A jóindulatú pajzsmirigy göbökről és kezelésükről bővebben IDE kattintva olvashat.

  1. Alacsony vagy magas pulzus

Mivel a pajzsmirigy a test zavartalan működéséért felelős, ezért a pajzsmirigyhormonok szintje csaknem minden szervet érint, beleértve a szívet is. A hipotireózis a szívverés csökkenését okozza, míg a hipertireózis szapora szívveréssel és megemelkedett vérnyomással jár. A pajzsmirigyhormonok fokozott szintje akár szívritmuszavarokat is eredményezhet.

  1. Hangulatingadozás

A pajzsmirigy rendellenesség közvetlenül érinti az érzelmeket, az energiát és a közérzetet. Az alulműködés levertséget, fáradtságot és csökkenő szellemi teljesítményt, miközben a túlműködés szorongást, nyugtalanságot, alvászavarokat és ingerlékenységet idézhet elő.

  1. Hajhullás

A pajzsmirigy rendellenességek súlyos esetei hajhulláshoz, a haj elvesztéséhez vezetnek. A hajhullás ilyenkor egyenletes és a teljes fejbőrt érinti. Sikeres kezelést követően a haj visszanő, ám ez a hajnövekedés hosszú ciklusa miatt általában több hónapig tart, és hiányos lehet. Enyhe pajzsmirigy probléma esetén hajhullás nem jellemző.

  1. Testhőmérséklet

A pajzsmirigy a testhőmérséklet szabályozásáért is felelős. A hipotireózisban szenvedők túlzottan hideg érzésre panaszkodnak, míg túlműködéssel küzdők izzadást és megemelkedett testhőmérséklet tapasztalnak.

  1. Krónikus székrekedés

A pajzsmirigyhormonok csökkenése a szervezet szinte minden funkcióját negatívan befolyásolja, ennek megfelelően az anyagcsere folyamatokra is hatással van. Pajzsmirigy alulműködés esetén az anyagcsere lelassul, emésztési zavarok jelennek meg. A nem megfelelő bélműködés, a túlzott vízelvonás, a tápanyagok helytelen felszívódása és az ebből kialakuló állandó székrekedés pedig elhízáshoz vezet.

  1. A menstruációs ciklus megváltozása

A hipertireózis esetén a pajzsmirigyhormonok magasabb szintje miatt a menstruációs ciklus távolabb esik, a menstruáció gyenge.

A pajzsmirigy alulműködés ezzel szemben erősebb menstruációs vérzéssel, gyakoribb és erősebb görcsökkel társul. A ciklusok ilyenkor szokásosnál rövidebb időtartam után is előfordulhatnak.

  1. Nyaki diszkomfort és rekedtség

A stúma göbök méretükből kifolyólag okozhatnak hangképzési problémákat, rekedtséget, nehézlégzést, nyelési nehézséget, nyaki diszkomfortot, de akár fájdalmat is.

A jóindulatú pajzsmirigy göbökről és kezelésükről bővebben IDE kattintva olvashat.

  1. Izomgörcsök

A pajzsmirigy rendellenességei döntő befolyással vannak a szervezet kálciumszintjére is. A nem elegendő mennyiségű pajzsmirigyhormon termelődés ízületi fájdalmakat és izomgyengeséget, a bőrön bizsergő érzést, a vágtagokban pedig zsibbadást okozhat.

 

A tünetek hátterében álló okok feltárása több módon történhet. A felsorolt tünetek önmagukban nem minden esetben jelenetek pajzsmirigy problémát, ugyanakkor több tünet együttes fennállása esetén pajzsmirigyszűrés elvégzése, vagyis ultrahang és vérvizsgálat javasolt.

Ultrahang Diagnosztikai Központunkban pajzsmirigy ultrahang vizsgálat elvégzésére van lehetőség, amely, mint a legelterjedtebb képalkotó eljárás, a pontos diagnózis felállítását segíti elő.

Ultrahanggal a pajzsmirigy legkisebb változásai is vizsgálhatók, meghatározható a pajzsmirigy mérete, alakja és szerkezete, illetve észlelhetők az esetleges göbös elváltozások, ciszták, gyulladásos folyamatok is.

Tudjon meg többet a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatról!

 

A pajzsmirigy betegség kezelése

A pajzsmirigy rendellenességek kezelése elsősorban a probléma jellegétől függ. A megfelelő kezelés meghatározásához az egészségügyi állapot felmérése (ultrahang vizsgálat és vérvételből végzett hormonvizsgálat) kiemelten fontos.

A túlműködés kezelése történhet gyógyszeres, műtéti, vagy izotópos úton, míg a pajzsmirigy alulműködés kezelése hormonutánpótlással történik, amellyel a betegség véglegesen ugyan nem gyógyítható meg, de tünetmentesíthető.

A kezelést és a gondozást minden esetben endokrinológus szakorvos végzi.

 

Posted in Blog