Nyaki ultrahang vizsgálatok

2023-07-04

Mi a különbség a nyaki lágyrész UH, a pajzsmirigy UH, és a nyaki ér (carotis) Doppler UH között?

A nyaki ultrahang vizsgálatok teljes értékű szűrőeljárásnak számítanak, amelyek a széleskörű alkalmazási lehetőségeknek köszönhetően lehetővé teszik a diagnózis pontos felállítását.

Az általános, vagy hagyományos ultrahang (jelen esetben a pajzsmirigy- és nyaki lágyrész UH vizsgálat) kimutatja a szervek méret- és alakváltozását, anatómiai elváltozásait, a bennük keletkezett jóindulatú cisztákat és daganatos elváltozásokat is.

A nyaki lágyrészek ultrahangos vizsgálata során vizsgáljuk a nyakon, bőr alatt tapintható csomók és felületes elváltozások szerkezeti eltéréseit, a nyaki nyirokcsomók és nyálmirigyek méretét, szerkezetét, erezettségét, a bennük vagy környezetükben látható esetleges elváltozásokat, valamint az áll alatti mirigyeket és a fültőmirigyet. Felismerhető továbbá a nyálkövesség, a gyulladásos folyamatok, valamint a jó- és rosszindulatú daganatok egyaránt.

A pajzsmirigy UH vizsgálat a fent említettek mellett segít a pajzsmirigy kóros méretének, megnagyobbodásának és göbösségének felismerésében. A pajzsmirigy megnagyobbodás utalhat pajzsmirigy-túlműködésre, amelynek feltárásában az ultrahang az egyik elsődleges vizsgálómódzser. 

A nyaki verőerek állapota és átjárhatósága pedig carotis color Doppler ultrahanggal vizsgálható. Segítségével a véredényekben történő áramlást és keringést látjuk, amely alapján vér áramlási sebességét és a meghatározott érkeresztmetszetben áramló vér mennyiségét is ellenőrizni tudjuk. Kimutathatók az áramlási rendellenességek, jól vizsgálhatók az érszűkületet okozó vérrögök és az érfalakban lévő lerakódások, plakkok is. 

Posted in Blog