Movember – A férfi egészség megőrzése

2020-11-17

A Movember Mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiak egészségét érintő problémákra, elsősorban a prosztatabetegségekre.

A kezdeményezés alapján a férfiak november hónapban megnövesztik a bajszukat, és ezt „kitűzőként” büszkén viselik, ahogy októberben a mellrák elleni kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják.

A férfiak egészségét érintő leggyakoribb problémák közé tartoznak a prosztatabetegségek: a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, a prosztata gyulladásos megbetegedése, a prosztatakő vagy a prosztatarák, amely a második leggyakrabban diagnosztizált ráktípus a férfiaknál.

A korai felismerés jelentősen javítja a gyógyulás esélyét, ezért 40 év fölött a prosztatavizsgálat – tünetmentesen is – szinte kötelezően ajánlott.

Egy részletes kivizsgálás magába foglalja az ultrahang vizsgálatot és a vérvételt.

  • Has- és kismedencei ultrahang vizsgálattal – fájdalom és kellemetlenség nélkül, hasfalon keresztül – pontosan meghatározható a prosztata mérete és a vizelés után esetleg visszamaradó vizelet mennyisége, valamint megítélhető a felső húgyutak állapota. A prosztata további pontosabb kivizsgálására szükség szerint alkalmazható a végbélen keresztül végzett ultrahang vizsgálat, valamint a végbélen keresztül történő tapintásos vizsgálat is.
  • A vérvétel a prosztata specifikus antigén (PSA) mennyiségének meghatározásához szükséges. A PSA-t a prosztata termeli, és a vérben található koncentrációja a prosztata méretével arányos. A magas PSA érték tehát utalhat rákra, de okozhatja a BPH is.

A BPH (benignus prosztata hiperplázia), vagyis jóindulatú prosztata-megnagyobbodás az életkor előrehaladtával járó normális folyamat. Fiatalabb korban általában semmiféle tünetet nem okoz, 50 éves kor felett viszont már egyre kellemetlenebb panaszokat okoz(hat): Különösen éjszaka gyakoribbá és sürgetőbbé válik a vizelési inger, miközben a hólyag kiürítése nehezebb.

A prosztata-megnagyobbodás által okozott kellemetlenségek enyhítésére – a prosztata mérete és az elváltozás okozta panaszok súlyosságának függvényében – különféle kezelési lehetőségek léteznek: életmódbeli változtatások (kávé- és alkoholfogyasztás csökkentése vagy teljes elhagyása, csökkentett folyadékbevitel az esti órákban), gyógyszeres kezelés, valamint a műtéti eljárás.

Amennyiben a fent említett tünetek bármelyikét, esetleg has- és hátfájással, illetve lázzal járó vizeletürítési panaszokat észlel, haladéktalanul forduljon szakorvoshoz, hiszen ezzel komolyabb betegségeket is megelőzhet.

Óvja meg Ön is egészségét és járjon rendszeresen szűrővizsgálatokra!

A prosztata hasi ultrahanggal történő vizsgálatáról bővebben IDE kattintva olvashat.

 

Posted in Blog | Tags: