EESZT Tájékoztató

2020-11-03

Az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben, vagyis EESZT-ben megtalálható minden orvosi eseményhez tartozó egészségügyi dokumentum, diagnosztikai eredmény, ambuláns lap, valamint recept és beutaló is, a magánegészségügyi szolgáltatók csatlakozásával pedig – a jogszabályi előírásoknak megfelelően 2020. június 1-től – a Cleopatra Medical Center leletei is.

EESZT rendszer lakossági portálját a www.eeszt.gov.hu oldalon ügyfélkapus bejelentkezést követően (https://www.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes) TAJ számának megadásával érheti el, ahol bármikor megtekintheti az Önnel kapcsolatos EESZT-be kerülő egészségügyi információkat és adatokat.

A portál legfontosabb menüpontjai:

  • Önrendelkezés

Az ellátást végző orvosok számára megjelenített adatai az önrendelkezés során tett beállításaitól, engedélyeitől, illetve esetleges korlátozásaitól függnek, tehát az önrendelkezés lehetőséget biztosít az EESZT-ben kezelt egészségügyi adataihoz történő hozzáférés szabályozására. Folyamatosan követheti továbbá, hogy ki kért hozzáférést az adataihoz, valamint beállíthatja, hogy milyen EESZT esemény kapcsán kér értesítést a rendszertől.

  • Eseménykatalógus

Az eseménykatalógusban minden olyan esemény megtalálható, amikor egészségügyi ellátást vett igénybe járó- és fekvőbeteg szakellátó intézményben vagy a háziorvosi szolgálatnál. Az adatokat az intézmények töltik fel, segítségükkel pedig Ön és kezelőorvosa akár évek múltán is láthatja, hogy hol, milyen vizsgálaton vett részt, és ki volt akkor a kezelőorvosa.

  • Egészségügyi dokumentumok

Ebben a menüpontban találja azon egészségügyi dokumentumait, amelyek az EESZT-hez történő csatlakozást követően készültek. Állami intézmények esetében ez 2017. november 1. után, magánszolgáltatók esetén pedig 2020. június 1. után igénybe vett egészségügyi ellátás során keletkezett leletekre, ambuláns lapokra és zárójelentésekre vonatkozik. A dokumentumok itt megtekinthetőek és bármikor letölthetőek.

  • eProfil

Saját eProfiljába a kezelőorvosa által feltöltött soha, vagy csak ritkán változó egészségügyi adatai kerülnek fel, amelyek befolyásolják az egészségi állapotát, és amelyek sürgősségi ellátás esetén akár életmentőek is lehetnek. Ilyen adatok például az allergiára, várandósságra, valamint a beültetett implantátumokra vonatkozó információk.

  • eBeutaló

Ezen a felületen lekérdezhetők a még érvényes és a már felhasznált eBeutalói, valamint ebben a menüpontban tudja megtekinteni, hogy az eBeutalói szerint pontosan hol és milyen szakorvosi vizsgálaton kell megjelennie.

  • eRecept

Itt tudja lekérdezni az Önnek felírt – már kiváltott és a még kiváltásra váró – elektronikus recepteket. Az e-receptek részletes tartalma itt megtekinthető, a hagyományos úton (papíralapon) felírt vények azonban csak a kiváltott receptek között jelennek meg, mert azokat a kiváltás során a gyógyzsertárak viszik fel a rendszerbe.

(forrás: https://e-egeszsegugy.gov.hu/lakossagi-portal)

 

Posted in Blog | Tags: