Ultrahang vagy mammográfia?

2020-12-01

Az emlődiagnosztikai módszerek előnyei és hátrányai

A nők egyik leggyakoribb daganatos megbetegedése az emlőrák, Magyarországon minden tizedik nő érintett lesz élete során. Az időben felfedezett mellrák azonban 95%-ban gyógyítható, így a szűrővizsgálatokon való részvételnek különösen nagy jelentősége van. A szűrések célja az, hogy a nem tapintható, tüneteket nem okozó eltéréseket felfedezzük, ezért – a havi önvizsgálat mellett – törekedni kell a rendszeres szakorvosi rákszűrő vizsgálatokon való részvételre.

Az ultrahang vizsgálat:

Az ultrahang vizsgálat az emlők és a hónalj területének áttapintásával kezdődik. A vizsgálatot végző szakorvos ezután bőrbarát, vízben oldódó, színtelen és szagtalan gélt tesz a bőrre, amely a hanghullámok bejutását, az ultrahang terjedését segíti elő. A képalkotás a bőrön finoman mozgatott ultrahang fej segítségével, a szervezetből visszaverődő hullámokból történik, vagyis az esetleges eltérések azonnal láthatók.

Az ultrahangos emlővizsgálat teljesen fájdalommentes, nem jár sugárterheléssel – vagyis kismamák és szoptató édesanyák esetében is veszélytelenül végezhető – korlátlan számban megismételhető, a lelet pedig azonnal kézbe vehető.

Az ultrahang nemcsak az elváltozást teszi láthatóvá már abban az esetben is, amikor az még tapintással nem érzékelhető, hanem az elváltozás szerkezetéről és összetételéről is megbízható információval szolgál.

Fontos tudni, hogy a fiatal nőkre jellemző sűrűbb, mirigyes mellszövet viszonylag magas sugárelnyelő képessége miatt a mammográfia kevésbé érzékeny, kevésbé alkalmas módszer, mivel a röntgensugár az ilyen típusú mirigyállományt nehezebben járja át, így az apróbb elváltozások rejtve maradhatnak. Ráadásul a feleslegesen, a szükségesnél nagyobb számban végzett sugárterheléssel járó mammográfia a fiatalabb korosztály körében a rosszindulatú daganatok, így a mellrák kialakulásának kockázatát is növeli.

Az ultrahang vizsgálat viszont fiatal korban is részletes képet ad, ezért 40 éves kor alatt csak ez javasolt. 

Ideális az lenne, ha minden nő 18 éves korától évente venne részt ultrahangos emlőszűrésen, 40 éves korától pedig ezt kétévente mammográfiával egészítené ki.

Hangsúlyozni kell, hogy körülbelül 40 éves kor felett az ultrahangot a mammográfia kiegészítő vizsgálataként használjuk, mert láthatóvá válnak az olyan méretű és jellegű elváltozások is, amit ultrahanggal nem látunk. Ezek a legapróbb, a dagatok 10%-át képező, mikromeszesedés formájában jelentkező elváltozások.

Nincs egyértelmű konszenzus arra vonatkozóan, hogy hány éves korban kell elkezdeni az ultrahang vizsgálat mammográfiával történő kiegészítését, a szakemberek viszont egyetértenek abban, hogy az első mammográfiás vizsgálatot 35-45 éves kor között érdemes elvégeztetni, majd ezt – az évenként ultrahang vizsgálat mellett – kétévente célszerű megismételni.

Kinek és mikor ajánlott mammográfia?

A leginkább érintett, 45-65 közötti korosztály kétévente kap meghívást röntgen mammográfia szűrővizsgálatra, amellyel az emlőrákok 80-85%-os pontossággal mutathatók ki. Az 45 év feletti nők számára kétévente mammográfia, évente pedig mell ultrahang vizsgálat elvégzése javasolt.

A mammográfia kis mennyiségű sugárterheléssel jár, a jó minőségű felvételhez szükséges emlő összenyomás pedig kellemetlenséget okozhat. A menstruációs ciklus második hetében a mell kevésbé érzékeny, ezért a vizsgálatot a menstruáció kezdetétől számított 7. és 12. nap között érdemes elvégezni.

A mammográfia elvégzésének kizáró oka a várandósság, de különösen indokolt esetben, szakorvosi megegyezéssel terhesség alatt is elvégezhető a vizsgálat. Szintén csak korlátozott kivitelezést eredményez a mellimplantátum, így ebben az esetben is az ultrahang vizsgálat az elsődleges diagnosztikai eljárás.

Milyen esetekben van szükség komplex emlődiagnosztikára?

Negyven éves kor körül robbanásszerűen megnő az emlődaganatok száma, mégsem jelenthető ki egyértelműen, hogy az emlőrák csak a középkorú vagy annál idősebb nők betegsége, hiszen a mellrák egyre több fiatal nőt is érint, sőt, férfiaknál is előfordul.

Ennek ellenére veszélyeztetettnek alapvetően 40 év fölötti korosztály számít, valamint – életkortól függetlenül – mindazok, akinek a felmenőinél emlő- vagy petefészekrák alakult ki, akinek volt már mellrákja, illetve akinél kimutatható a BRCA1 és a BRCA2 génmutáció.

Esetükben évente ajánlott a komplex emlődiagnosztika, vagyis a mammográfia és az ultrahang együttes elvégzése.

Szintén indokolttá teszi mindkét vizsgálat elvégzését, ha a mammográfia jóindulatú (pl. ciszta, fibroadenoma) vagy rosszindulatú eltéréseket lát. Ennek eldöntésében segít az ultrahang, amely a nyirokrégiók megítélésében is fontos információt ad, illetve ultrahanggal vezérelt mintavételt is lehetővé tesz. Panasz vagy gyanús tünet esetén szintén ultrahang követi a mammográfiás vizsgálatot.

Posted in Blog | Tags: ,