A D-vitamin szerepe az egészségmegőrzésben

2020-04-23

A D-vitamin az immunrendszer erősítésének fontos alkotóeleme, ezért járványok idején a megfelelő D-vitamin szint fenntartása elengedhetetlen.

A szervezet számára szükséges D-vitamin döntő többsége napfény hatására a bőrben termelődik, így a D-vitamin-hiány télen, illetve tavasszal a legjellemzőbb. A hiányállapot az immunrendszer károsodása következtében növeli szinte minden betegség – így a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések – kockázatát, fogékonyabbá teszi szervezetet a vírusokra és baktériumokra. Előidézhet agyvérzést, meddőséget, asztmát, valamint fokozza az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség, valamint túlsúly kialakulásának kockázatát. Alacsonyabb a D-vitamin szint mellett romlik a koncentrálóképesség és kétszeresére nő a depresszió kialakulásának esélye.

D-vitamin forrást jelentenek az állati eredetű tejtermékek és a margarin, de megtalálható különféle halakban (lazac, hering, szardínia, tőkehalmáj, kaviár, stb.), gombában, tojássárgájában, marha- és borjúhúsban, illetve a zabpehelyben is.

Fontos azonban tudni, hogy a felnőttek számára ajánlott 1500-2000 nemzetközi egységnyi D-vitamin bevitele naponta csupán élelmiszerekkel még egy megfelelően összeállított étrend mellett sem lehetséges. Télen és kora tavasszal a szükséges mennyiség főként táplálékkiegészítők formájában fedezhető.

 

Posted in Blog